ייעוץ ארגוני כפרקטיקה יישומית

ייעוץ ארגוני כפרקטיקה יישומית

תוכן עניינים

ייעוץ ארגוני הוא פרקטיקה קריטית בעידן של ימינו. הנוף העסקי הפך להיות תחרותי ודינאמי יותר מאי פעם. ארגונים וחברות נדרשים לנווט בין אתגרים מורכבים, להסתגל לתנאי שוק המשתנים במהירות ולמקסם את ביצועיהם. המורכבות של השוק העסקי והאתגרים העומדים בפני חברות ומנהלי חברות, הופך את פרקטיקת הייעוץ הארגוני לחיונית מאוד.

את תפקידו של היועץ הארגוני ניתן להגדיר כיחסי גומלין של שיתוף פעולה בין יועצים לארגונים כאשר מטרת שיתוף פעולה זה הוא זיהוי, ניתוח וטיפול בנושאים, הזדמנויות ואתגרים הניצבים בפני הארגון והמנהלים. בייעוץ ארגוני, הייעוץ מגיע מתוך נקודת מבט אובייקטיבית, כגורם חיצוני. היועץ/יועצת מביאים עמם את הניסיון ואת הפרספקטיבה האובייקטיבית כדי לזהות מוקדים בהם ניתן לשפר, לייעל ולאפשר יצירת אסטרטגיות חדשות לצמיחה של הארגון.

הנושאים בהם עוסק הייעוץ הארגוני יכולים לנוע בין שיפור היעילות התפעולית של הארגון, שיפור יעילות המנהיגות, ניהול שינויים בארגון וטיפוח תרבות של חדשנות בחברה על מנת לעמוד בקצב של ההתחדשות בעולם העסקי הדינאמי והתחרותי של ימינו. בבסיס עבודת הייעוץ הארגוני ועל מנת להגיע למטרות הייעוץ שהוגדרו, נמצא המרכיב המשמעותי ביותר והוא – טיפול ושיפור מערכות היחסים והתקשורת הבינאישית בארגון. 

לצד זאת, עבודתם של יועצים ארגוניים רבים כיום מתמקדת בהכשרת מנהלים ועובדים במיומנויות נדרשות שהפכו להיות צו השעה, דוגמת: חשיבה יצירתית וחדשנות, ניהול משימות וניהול אנשים בעולם דינמי, תחרותי, טכנולוגי ומשובש ובתנאי אי וודאות ושינויים תכופים.

ייעוץ ארגוני

ההתקדמות המהירה של הטכנולוגיה, שיבושי שוק, שינויים רגולטוריים ותחרות גלובלית הם רק חלק מהאתגרים המורכבים העומדים בפני חברות ומנהלים כיום. מנהלים ועובדים כאחד נדרשים לכישורים ומיומנויות המאפשרות התמודדות נכונה עם אתגרים אלו ואחרים. אתגרים מורכבים אלה הם הסיבה לחשיבות שילוב פרקטיקות הייעוץ הארגוני בהתנהלותו השוטפת של הארגון. 

הפרספקטיבה החיצונית שמביא עימו הייעוץ הארגוני עוזר הן לספק תובנות חשובות והכוונה אסטרטגית, המסייעות למנהלים בארגון לנווט במורכבויות הניצבות בפניהם, והן להסדיר מערכות יחסים ומנגנונים שונים בארגון התומכים בהתנהלות מותאמת ונכונה יותר בהתמודדות השוטפת עם אותם אתגרים שהוזכרו.

התמקדות הייעוץ הארגוני בהיבט התרבות הארגונית וההון האנושי בחברה הינה בעלת חשיבות גבוהה מאד. ייעוץ ארגוני עובד בשיתוף פעולה עם עובדים ומנהלים בארגון וכך מתבהרת התמונה לגבי התרבות הארגונית השלטת. ייעוץ ארגוני עוזר לזהות נקודות חוזק, נקודות לשיפור ונקודות לשימור. 

ייעוץ ארגוני נכון עוזר לפתח אסטרטגיות מותאמות וסביבת עבודה חיובית ופרודוקטיבית מבוססת שיטות עבודה הממוקדות באנשים.  מיקוד עבודה זה מהותי לארגון משום שהוא משפר את שביעות רצון העובדים, מגביר את מידת המוטיבציה ואת תחושת השייכות והמחוברות לארגון ומסייע בשימור עובדים בארגון לאורך זמן – זהו ללא ספק, אחד הגורמים המרכזיים בהצלחתו של כל ארגון.

צרו קשר היום והתחילו להוביל את השינוי שלכם

הייחודיות והמורכבות בייעוץ ארגוני

תפקידו של היועץ הארגוני הוא רגיש וייחודי. יועצים ארגוניים פועלים מעמדות מפתח בשיתוף פעולה הדוק עם מנהלי החברות וצריכים לבסס באופן יחסית מהיר אמון והשפעה בקרב מנהלים ועובדים. לעיתים קרובות היועץ הארגוני מקבל גישה למידע רגיש אודות תוכניות עתידיות, אתגרים ופעולות הארגון. 

זה מחייב אותו לשמור על סטנדרטיים אתיים חזקים ועל דיסקרטיות. בייעוץ ארגוני, עוסקים בין היתר גם בקבלת החלטות הרות גורל, בשיתוף עם מנהלי החברה. על כן לעיתים מיטשטש הגבול בין ייעוץ ארגוני לייעוץ אסטרטגי. לעיתים רבות ההשפעה של היועץ הארגוני באה לידי ביטוי ומשפיעה באופן משמעותי גם על הכיוון בו מתקדם הארגון, על אופיו, ביצועיו ותנאי העובדים בו.

בייעוץ ארגוני, יועצים רבים אשר עובדים צמוד עם מנכ״לים והנהלות,  מסייעים גם בקבלת החלטות אסטרטגיות אשר יעצבו את המסלול העתידי בו הולכת החברה. החלטות כגון יוזמות ארגון מחדש, מיזוגים, רכישות או שינויים תהליכיים גדולים במהות הארגון. 

בייעוץ ארגוני, נקודת המבט של היועץ הארגוני מתמקדת באיך הארגון צריך להיערך נכון יותר כדי שהחלטות אסטרטגיות של צמיחה ארגונית ועסקית ייושמו באופן מיטבי –  איזו התארגנות והסדרה נדרשים לטובת תמיכה בהוצאתן לפעול של אותן החלטות הרות גורל. 

היערכות זו, במידה ומיושמת נכון על פי המלצותיו של היועץ הארגוני, למעשה מהווה את הכוח וההשפעה שיש בידיו של היועץ הארגוני להשפיע באופן ישיר על מיצובה של החברה בשוק, על יציבותה הפיננסית ועל הצלחתה הכוללת.

כך שבייעוץ ארגוני מונחת אחריות כבדה על כתפיהם של היועצים הארגוניים ועל כן הם נדרשים למקצועיות רבה, לקשב רב למנהלים ולעובדים ולהבנה מעמיקה של תנאי הסביבה הפנים וחוץ ארגונית בה פועל הארגון. עם זאת, מקומו של היועץ הארגוני הוא תמיד בהיותו יועץ, ולא מקבל ההחלטות. קבלת ההחלטות שמורה באופן בלעדי למנהלים בארגון.

ייעוץ ארגוני כפרקטיקה יישומית - רות הרשקוביץ

מורכבות האתגרים, וקבלת ההחלטות המשמעותית העומדות בפני מנהלים בארגון דורשת רגישות רבה מצידו של היועץ הארגוני. בייעוץ ארגוני חייבים לדעת לנווט דינמיקה מורכבת ואינטרסים שונים של בעלי עניין. ישנו צורך להכיר ולהבין את אופי הדינמיקה הבינאישית והתרבותית בתוך הארגון, ולסייע למנהלים לנווט את הפוליטיקה הפנים-ארגונית מתוך רגישות והתאמה לערכי הארגון, מטרותיו והחזון שלו.

בייעוץ ארגוני על היועץ לספק ייעוץ אובייקטיבי גם כאשר הדבר סותר את האינטרסים ואת ראיית העולם של המנהלים שעומדים מולו. זה דורש יכולות אנליטיות חזקות וחוש ביקורתי מפותח, תוך הבנה ויכולת לתקשר ממצאים ותובנות בצורה יעילה ורותמת. על היועץ הארגוני לגשת אל עבודתו מתוך יושרה עמוקה ואמיתית ומתוך תחושת אחריות חסרת פשרות.

בייחודיות של הייעוץ הארגוני, באתגרים ובמורכבויות שתפקיד זה מזמן, טמונה ההזדמנות להשפיע שינוי חיובי מהותי ועמוק בתוך ארגון. תפקידו של הייעוץ הארגוני, להביא שיטות עבודה ומנגנונים מומלצים, נקודות מבט חדשות ותובנות משמעותיות אל השולחן. 

ייעוץ ארגוני מקל על המנהלים בקבלת החלטות אסטרטגיות ועוזר ביישום שינויים מהותיים הכרחיים לארגון על מנת להתפתח ולשמור על היציבות בנוף העסקי הדינאמי כל כך של ימינו. ייעוץ ארגוני בהרבה מקרים הוא הזרז לטרנספורמציה חיובית ועמוקה של ארגון.

מאמרים נוספים

אתגרים נפוצים בעבודת הייעוץ הארגוני

חברות וארגונים שונים עומדים בפני אתגרים רבים ואינסופיים. אתגרים אלו יכולים לעכב את צמיחתו של הארגון, לשבש את תפקודו ויעילותו ולפגוע בהצלחה הכוללת שלו. לייעוץ הארגוני תפקיד מכריע בהתמודדות עם אתגרים אלו. נבצע סקירה של כמה מהאתגרים שעומדים בפני ארגונים וחברות, וכיצד ייעוץ ארגוני יכול לסייע בהתמודדות עם ארגונים אלה:

  1. ניהול שינויים: ייעוץ ארגוני מספק מומחיות וניסיון במתודות של ניהול שינויים. ייעוץ ארגוני מסייע לארגונים לנווט מעברים, להתגבר על התנגדויות ולהבטיח יישום מוצלח של יוזמות חדשות בארגון.
  2. פיתוח מנהיגות: מנהיגות ראויה ומותאמת למטרות ויעדי הארגון היא חיונית והכרחית. ייעוץ ארגוני מציע תוכניות מיוחדות לפיתוח המנהיגות, שיפור מיומנויות שמנהלים זקוקים להם וטיפוח חשיבה אסטרטגית נכונה ויעילה המתאימה לאופי הארגון ולדינאמיות התחרותית של השוק. ייעוץ ארגוני מסייע בבניית דרגים מנהיגותיים חזקים אשר מהווים את עמודי התווך של החברה.
  3. שיפור ביצועים: ארגון מוצלח שואף לשיפור מתמיד בביצועים. ייעוץ ארגוני משתמש בניתוח נתונים ובמדדי ביצועים על מנת להביא לשיפורים הדרגתיים שניתן למדוד ולעקוב אחריהם. יועצים ארגוניים מסייעים בניתוח תהליכים תפעוליים שעובר הארגון, עוזרים לזהות צווארי בקבוק ומסייעים ביישום אסטרטגיות אשר מביאות שיפור ביעילות.
  4. תקשורת ושיתוף פעולה בצוות: שיתוף פעולה לקוי וקשיים בתקשורת בין צוותים בארגון, עלול להוביל בקלות לבעיות ולפגוע באפקטיביות הארגונית. ייעוץ ארגוני מסייע לבנות תקשורת טובה יותר על ידי הנחיית סדנאות ותרגילים אשר בונים ומפתחים את עבודת הצוות. עבודת צוות טובה ויעילה היא קריטית בפתרון קונפליקטים וחיונית לעובדים בכל הרמות בארגון.
  5. עידוד מעורבות ושימור עובדים: אחד האתגרים הקבועים העומדים בפני ארגונים הוא בעידוד ושימור מעורבות ומחוברות עובדים וטיפוח המוטיבציה. ייעוץ ארגוני כעין מקצועית חיצונית, מסייע במיפוי והבנת צרכי העובדים, הערכת רמת מעורבותם ומידת המוטיבציה שלהם. בהתאם למידע שנצבר, ממליץ היועץ הארגוני על אסטרטגיות שונות לשיפור שביעות הרצון, המחוברות והמוטיבציה של העובדים בארגון. אסטרטגיות אלו יכולות לבוא לידי ביטוי, בין היתר, ביצירת הזדמנויות לפיתוח הקריירה של העובדים בארגון ובטיפוח תרבות וסביבת עבודה חיובית ומיטיבה.
  6. תכנון וביצוע אסטרטגיים: פיתוח והוצאה לפועל של אסטרטגיות יעילות, יכולה להיות מאתגרת עבור ארגונים רבים. ייעוץ ארגוני בשיתוף פעולה עם מנהלים בארגון עובדים יחד על מנת להגדיר את החזון, מטרות ויעדי הארגון. לאחר שאלו הוגדרו, ניתן להגדיר ולפתח אסטרטגיות מעשיות ולייצר מעקב אחר ההתקדמות בדרך ליעדים הרצויים לארגון.
  7. פיתוח וגיוס כישרונות: ייעוץ ארגוני מסייע לארגונים לאפיין, לזהות, לאתר ולפתח את הכישרונות בארגון ואת האנשים בעלי הכישורים המתאימים והנכונים לארגון החסרים לארגון ואותם נדרש לאתר ולגייס.

 

ייעוץ ארגוני כפרקטיקה מקצועית ויועצים ארגוניים כמיישמי פרקטיקה זו, מביאים עימם שפע של כלים, ניסיון, מומחיות ושיטות להתמודדות עם אתגרים נפוצים ומגוונים העומדים בפני כל ארגון. שיתוף פעולה בין ארגונים ליועצים ארגוניים מאפשר קבלת נקודת מבט ייחודית ומקצועית חיצונית המסייעת לארגון להתמודד ולהתגבר על אתגרים ולייצר תנועה חיובית לקראת מימוש יעדי הארגון והצלחתו.

ייעוץ ארגוני ופרקטיקה יישומית

תהליך הייעוץ הארגוני

ייעוץ ארגוני הוא למעשה תהליך הכולל שלבים מסוימים ומיקודי עבודה. תהליך הייעוץ הארגוני לרוב אינו גנרי כי אם תפור לצרכיו ומידותיו של הארגון וליכולתם של המנהלים בארגון לשתף פעולה ולהקדיש קשב ניהולי לתהליך.

להלן מספר שלבי מפתח כלליים בתהליך המספקים הצצה לגישה שיטתית יעילה וייחודית בשיתוף הפעולה בין ארגונים וייעוץ ארגוני חיצוני:

ראשית, מתחיל היועץ בהערכה יסודית של תמונת המצב הארגונית. הערכה ראשונית זו כוללת איסוף נתונים, עריכת ראיונות עם דרגים שונים ועובדים בחברה ואיסוף מסמכים רלוונטיים. שלב זה הינו מהותי ומשמעותי בהבנה של מצבו הנוכחי של הארגון, האתגרים העומדים בפניו והפערים בין המצב הרצוי למצוי.

לאחר ביצוע הערכה ראשונית יסודית ומקיפה של הארגון. היועצים עובדים בצמוד למנהלי הארגון על מנת להגדיר את מטרות הליווי הארגוני וכן יעדים ברורים ותוצאות רצויות. בהתאם לכך מפתחים תוכנית התערבות מותאמת הכוללת את האסטרטגיות המעשיות להשגת היעדים שהוגדרו ולטיפול באזורים שזוהו ככאלה שזקוקים לשיפור ולחיזוק. תוכנית זו צריכה לקחת בחשבון את המשאבים, היכולות וציר הזמן של הארגון.

לאחר מכן, ניתן לעבור לשלב היישום. היועצים עובדים עם בעלי התפקידים השונים בארגון, על מנת ליישם ולהטמיע את התהליכים הרצויים. לאורך תהליך הליווי נדרש מעקב אחר ההתקדמות וזה נעשה בין היתר על ידי איסוף משובים, יצירת סקרים, קבוצות מיקוד וניתוח נתונים. במהלך הדרך יידרשו לבצע התאמות בהתאם לתובנות שהתגלו והפערים בין ההתקדמות המעשית לבין התוכנית שהוגדרה בתחילת הדרך.

בסיום ההתקשרות בין היועץ לארגון. יסופק דוח מקיף המסכם את הממצאים, ההמלצות והפעולות המוצעות עבור הארגון כדי לקיים ולשמור על השינויים החיוביים שהושגו.

ייעוץ ארגוני כפרקטיקה יישומית - פוזיציה

ייעוץ ארגוני מוצלח

ישנן כמה דרכים ושיטות עבודה מומלצות כדי להבטיח שארגונים יוצרים התקשרות מוצלחת עם יועצים ארגוניים. בתור התחלה ישנה חשיבות מכרעת לתקשורת פתוחה, כנה ושקופה. זה כמובן צריך להיעשות תוך הקשבה אקטיבית לצרכי הארגון, ליעדים שלו, לחזון ולמשאבים שעומדים בפניו. 

זה נשמע כמו סעיף שקל ליישם, אך באופי הדינאמי התחרותי שבו הרבה חברות וארגונים עובדים, אין הדבר פשוט כל כך. על היועץ הארגוני לדאוג ליישם לאורך כל הדרך תקשורת פתוחה וכנה המהווה מפתח ליצירת יחסי אמון וקרבה עם בעלי התפקידים המרכזיים בחברה. בנוסף, בייעוץ ארגוני על היועצים להראות רצון אמיתי ואותנטי לסייע לחברה תוך הפגנת מקצועיות ומומחיות. 

על היועצים, להתאים את גישתם לסביבה בה פועל הארגון, לתרבות הארגונית וליכולות המסוימות והייחודיות של הארגון. זאת על מנת להצליח לפעול ולצמצם התנגדויות, אולם במקביל עליהם להימנע מגישה של לרצות את כולם.

על היועץ מוטלת האחריות לשקף באופן בהיר ואמיתי את מה שקורה בארגון, את הדברים הטובים ואת אלו שלא, מתוך מטרה להצליח להניע את אנשי הארגון לשינוי הנדרש. יועצים צריכים להיות ניחנים ביכולת הייחודית לספק נקודת מבט אחרת אשר מוציאה את מנהלי ועובדי הארגון מאזור הנוחות שלהם, תוך הנעתם לשינוי וצמיחה.

מצד שני, לאנשי הארגון יש גם אחריות להצלחתה של התקשרות זו. מנהלי הארגון צריכים להיות מוכנים לקחת חלק באופן פעיל בתהליך הייעוץ. דבר זה כולל מתן גישה ליועצים לנתונים, למידע ולמשאבים הרלוונטיים לתהליך. על מנהלי הארגון לטפח תרבות של פתיחות ושיתוף פעולה לתהליך הליווי הארגוני ולשינויים המיושמים. המשמעות היא עידוד עובדים להשתתף בפגישות, בסדנאות, לספק משובים ולאמץ את השינויים הנדרשים.

בסופו של דבר נפגשים מאמצי הארגון והיועצים בהתמקדות בתוצאות מדידות. חשוב לחגוג הישגים והצלחות קטנות כגדולות במהלך הדרך. מחויבות לשיפור מתמיד בתהליך כוללת מפגשי הערכה ומשוב קבועים, הפקת לקחים תוך כדי תהליך הליווי וביצוע התאמות. היכולת למדוד למשב ולהעריך את השינויים שמיושמים עוזרת גם לארגון וגם ליועצים להבחין בתוצאות מוחשיות ובערך הייחודי ארוך הטווח שמספק הייעוץ הארגוני.

על ידי הקפדה על כללים אלה ועל שיטות העבודה המומלצות, נוצר מעין חוזה לא כתוב בין היועצים לבין הארגון בבחינת חוזה פסיכולוגי, אשר מבטיח שהייעוץ יניב תוצאות מספקות וארוכות טווח ויטפח שותפות מוצלחת מועילה והדדית במהלך ההתקשרות.

ייעוץ ארגוני ופרקטיקה יישומית - פוזיציה

תוכן עניינים

צרו קשר היום והתחילו להוביל את השינוי שלכם

מאמרים נבחרים