פיתוח צוות מתייחס לתהליך של שיפור אפקטיביות הביצועים והתוצרים של קבוצת אנשים הפועלים יחד למען מטרה משותפת. פיתוח צוות כרוך בפעילויות והתערבויות שמטרתן ביסוס והעמקת יחסי האמון בין חברי הצוות, שיפור התקשורת הבין אישית האפקטיבית וכן מידת שיתוף הפעולה והיכולת לפתרון בעיות בתוך הצוות.
לעיתים יש צורך בשילוב מהלכים של בניית צוות כחלק מתהליך פיתוח הצוות, בדגש צוותים חדשים המתהווים בארגון וכן בצוותים בהם מתחלפים חברי צוות ולמעשה נדרשים להתגבשות מחדש.
תהליכי בנייה ופיתוח צוות יכולים להועיל לצוותים מסוגים שונים בארגון
להלן מספר דוגמאות:
- צוותי הנהלה: צוותי הנהלה נדרשים לנווט ולהוביל את הארגון למחוזות הצלחה. הם נדרשים לעורר השראה ומוטיבציה בקרב כל שאר הצוותים והעובדים בארגון ולטעת בהם תחושה של ביטחון ויציבות בהחלטות המתקבלות על ידם.
במקרים רבים צוותי הנהלה אינם מסונכרנים מספיק או מתנהלים יותר באופן סוליסטי מאשר כצוות מגובש, מתואם ואחיד.
בדיוני הנהלה נכון שיתעוררו מחלוקות ויוטלו ספקות, אך ברגע שמתקבלות החלטות, כל חברי הנהלת הארגון נדרשים לתקשר את אותם מסרים לעובדי הארגון וליישם את ההחלטות שהתקבלו.תהליך של פיתוח צוות הנהלה יכול להיות חד פעמי וקצר מועד לטובת ׳יישור קו׳ ושיפור מידת התיאום והסנכרון בין חברי ההנהלה, אולם, הוא גם יכול להיות תהליך ארוך טווח או מופע חוזר אחת לתקופה לטובת סיוע בשדרוג מתמיד של העבודה הצוותית ברמת הנהלת הארגון.
- צוותים עסקיים: בצוותים אלו המטרה המרכזית היא קידום הפעילות העסקית של החברה.
בצוות מסוג זה, המורכב לרוב מאנשי פיתוח עסקי, שיווק ומכירות, אשר לעיתים אמונים על פיתוח עסקים בגזרות שונות / איזורים גיאוגרפיים שונים / מכירה לקהלי מטרה שונים, נדרש בעיקר שיתוף פעולה בנושא פיתוח חדשנות ותיאום מהלכים מול השוק – לקוחות ומתחרים.תהליכי פיתוח צוות של צוותים עסקיים יכולים לתרום לשיפור השיתופיות, השקיפות והלמידה ההדדית וכן לשדרג תהליכי חשיבה יצירתית וחדשנות.
- צוותים פרויקטאליים: צוותים אלו נדרשים לסיים תוצרים מסוימים בזמן נתון ובאיכות נדרשת על פי המאפיינים שהוגדרו ובהתאם למשאבים שהוקצו לטובת הפרויקט.
בצוותים אלו מידת הלחץ היא גורם משמעותי אשר לעיתים רבות מייצר לא מעט קונפליקטים ופוגם בעבודה הצוותית.צוותים פרויקטאליים מאפיינים בתחלופה גבוהה של חברי צוות, תלוי פרויקט ותעשייה כמובן. כך שבכל פעם שמתחלפים / נגרעים / מתווספים אנשים לצוות, הרי שמדובר בצוות חדש יחסית הנדרש לתהליך של בנייה ופיתוח צוות.
תהליך זה יכול לסייע רבות במיסוד שגרות ניהול ועבודה מותאמות לעבודה הצוותית, בדיוק וריענון תהליכי העבודה הנכונים לצוות, בשיפור ממשקי העבודה היומיומיים בין חברי הצוות ומידת התקשורת האפקטיבית ביניהם, וכן בשיפור מידת התיאום ואופן קבלת ההחלטות.
כל אלו יובילו לתוצאות מוצלחות הרבה בשלביו השונים של הפרויקט ויקדמו את השלמתן במועד של משימות הצוות.
- צוותי חשיבה / שיפור חוצי-ארגון: בארגונים גדולים, על מנת לשפר את האפקטיביות הארגונית ולשמור על רמה גבוהה של עדכניות, חדשנות ושירותיות, ישנם צוותים הכוללים חברי צוות מתחומים עיסוק ותפקידים שונים, לרוב שאינם מוכרים אחד לשני במסגרת העבודה השוטפת.
לצוותים אלו ניתנת משימה להציג רעיונות ישימים לשיפורים בארגון ובזמן קצר יחסית. על מנת להפוך צוותים מסוג זה לצוותים אפקטיביים ומעוררי השראה, חשוב ללוות אותם בתהליך קצר מועד של בנייה ופיתוח צוות הממוקד למשימתם זו.
- צוותים בארגונים קטנים: בארגונים קטנים כל עובדי הארגון מהווים למעשה צוות אחד. ישנה חשיבות גבוהה מאד לטיפוח מערכות היחסים, התקשורת וממשקי העבודה בין חברי הצוות שכן העבודה המשותפת בין כל חברי הצוות מתבצעת ברמה יומיומית ובמידת ׳חיכוך׳ רבה.
בצוותים מסוג זה הסיכוי להיווצרות קונפליקטים הוא גבוה. על כן חשוב להקדיש תשומת לב לאופן בו פועל הצוות ולרווחת כלל החברים בו. פיתוח צוות יכול לסייע רבות לצוות בשיפור מנגנוני העבודה היומיומיים ובתיאום הציפיות ורמת התקשורת בין חברי הצוות.
תהליכי בנייה ופיתוח צוות הינם חיוניים בכל ארגון ללא קשר לגודלו או לתעשייה בה הוא פועל. בכל ארגון ישנם צוותים מסוגים שונים אשר שיפור הביצועים הקולקטיביים שלהם הכרחיים לטובת שיפור הצלחות הארגון.
תהליכים אלו תורמים רבות לשיפור מערכות היחסים בין חברי הצוות ועל כן משפרים את האקלים הארגוני ומסייעים בשימור עובדים לאורך זמן. צרו קשר היום והתחילו להוביל את השינוי שלכם
פיתוח צוות - מהו מהות השם?
פיתוח צוות נקרא כך מכיוון שהוא מתמקד בצמיחה ושיפור של הצוות בכללותו. התהליך שם דגש על פיתוח הדינמיקה, מערכות היחסים והיכולות הצוותיות במטרה לשפר את האפקטיביות והביצועים הכוללים של הצוות.
המונח ׳פיתוח צוות׳ מדגיש את הרעיון שצוות הוא לא רק אוסף של יחידים, אלא יחידה ארגונית מלוכדת היכולה להשיג יותר יחד מסכום המאמצים האישיים של חבריה.
המונח מכיר בכך שצוות הוא מערכת מקושרת שבה האינטראקציות, התקשורת ושיתוף הפעולה בין חברי הצוות משפיעים באופן משמעותי על הצלחתו.
על ידי שימוש במונח ׳פיתוח צוות׳, מדגישים למעשה כי צוותים אינם ישויות סטטיות אלא בעלי יכולת להתפתח, ללמוד ולהשתפר עם הזמן. זה מרמז על תהליך מתמשך של טיפוח ושיפור המיומנויות, מערכות היחסים והיעילות של הצוות באמצעות התערבויות ופעילויות מכוונות.
פיתוח צוות כרוך באסטרטגיות שונות, כגון תרגילי בניית צוות, סדנאות תקשורת, אימון מנהיגות ומפגשי פתרון בעיות וקונפליקטים. מטרתן – טיפוח דינמיקה חיובית ואפקטיבית של הצוות והשגת מטרות משותפות.
ניתן לסכם כי תהליך פיתוח צוות מכיר בכך שצוותים יכולים ללמוד, להסתגל ולהתפתח ללא הרף, דבר אשר מוביל לשיפור הביצועים והתוצאות. פיתוח צוות נקרא כך מכיוון שהוא מדגיש את ההתמקדות בפיתוח ושיפור הצוות כישות קולקטיבית, במקום להתמקד אך ורק במיומנויות או הישגים אישיים.
פיתוח צוות בקבוצת ספורט כדוגמא קלאסית לשיפור אפקטיביות צוותית
פיתוח צוות בקבוצות ספורט הינו בעל השפעה משמעותית על האפקטיביות של הקבוצה:
- עבודת צוות מתואמת: פעילויות פיתוח צוות יכולות לשפר את התקשורת, האמון וההבנה בין חברי הצוות. זה מוביל לשיפור התיאום והסנכרון במהלך המשחק, מה שמאפשר לצוות לעבוד יחד בצורה יעילה ומסונכרנת יותר.
- שיפור ביצועים: על ידי התמקדות בפיתוח מיומנויות אישיות וצוותיות, פיתוח צוות יכול להוביל לשיפור הביצועים בשטח. התהליך מסייע לזהות ולטפל בתחומי חולשה, לפתח אסטרטגיות ולשפר מיומנויות טכניות וטקטיות. כתוצאה מכך המשחק מתנהל טוב יותר וסיכויי ההצלחה גבוהים יותר.
- לכידות קבוצתית: פיתוח צוות מטפח תחושת אחדות, מטרה משותפת ורוח צוות בתוך קבוצת הספורט. זה יוצר תרבות צוותית חיובית המושתתת על ערכי תמיכה, הנעה וסיוע הדדיים, מה שמוביל ללכידות מוגברת ולחיזוק הקשר בין חברי הקבוצה.
- תקשורת אפקטיבית: תקשורת ברורה ואפקטיבית חיונית להצלחה בספורט. פעילויות פיתוח צוות יכולות לשפר את מיומנויות התקשורת, ולהבטיח שחברי הצוות מסוגלים להעביר מידע, טקטיקות ואסטרטגיות אחד לשני ביעילות במהלך משחקים. כך מתמזערות אי ההבנות ומתמקסמים מאמצי שיתוף פעולה.
- פתרון קונפליקטים: בכל צוות עשויים להתעורר קונפליקטים ואי הסכמות. פיתוח צוות מספק הזדמנויות לתרגל טכניקות לפתרון קונפליקטים, תוך טיפוח גישה בריאה ובונה לפתרון מחלוקות ושונויות. כך ניתן לשמור על אווירת צוות חיובית ולמנוע מקונפליקטים להשפיע לרעה על הדינמיקה הצוותית.
- פיתוח מנהיגות: פיתוח צוות יכול להתמקד גם בפיתוח כישורי מנהיגות בתוך קבוצת הספורט. ראשי צוות מובילים יכולים להניע, לעורר השראה ולהדריך את חברי הצוות, מה שמוביל לשיפור הביצועים הכוללים.
חשוב לציין כי האפקטיביות של פיתוח הקבוצה בקבוצת ספורט תלויה בגורמים שונים, כגון מחויבות ומעורבות של חברי הקבוצה, איכות האימון וההנחיה והרלוונטיות של הפעילויות לענף הספורט הספציפי.
מאמצי פיתוח צוות מותאמים וממוקדים המותאמים לצרכים ולדינמיקה הספציפית של קבוצת הספורט מניבים את התוצאות הטובות ביותר.
במה כרוך פיתוח צוות בארגונים ?
פיתוח צוות בארגונים כולל מגוון פעילויות והתערבויות שמטרתן לשפר את האפקטיביות, הביצועים, הלכידות והאווירה בצוות. להלן כמה פעילויות וגישות נפוצות:
פעילויות בניית צוות: פעילויות אלו נועדו לשפר את הדינמיקה בצוות, התקשורת ושיתוף הפעולה. הם יכולות לכלול תרגילי שבירת קרח, אתגרים לפתרון בעיות, פעילויות בונות אמון ותרגילי חיבור צוותים.
שיפור תקשורת: פיתוח צוות מתמקד לרוב בשיפור מנגנוני התקשורת בתוך הצוות. זה יכול לכלול סדנאות או תרגילים המקדמים הקשבה פעילה, משוב יעיל, גיבוש מסרים מותאמים ואפיון ערוצי תקשורת ברורים ופתוחים.
פיתוח מנהיגות: מנהיגות יעילה ורותמת חיונית להצלחת הצוות. פיתוח צוות עשוי לכלול אימון ותרגול מנהיגות כדי לשפר את כישורי המנהיגות של חברי הצוות או של מנהיגים ייעודיים בתוך הצוות.
הגדרת יעדים ובהירות: לצוות הכרחי שיהיו יעדים מוגדרים וברורים לטובת הבנה משותפת של כל חברי הצוות סביב מטרותיהם. פעילויות פיתוח צוות יכולות לכלול הגדרת מטרות ויעדים, הבהרת תפקידים ואחריות, וכן ׳יישור קו׳ לגבי חזון משותף.
פתרון קונפליקטים ופתרון בעיות: פיתוח צוות נותן מענה לקונפליקטים ואתגרים שעלולים להתעורר בתוך הצוות. טכניקות ואסטרטגיות לפתרון קונפליקטים, ניהול חילוקי דעות וטיפוח חשיבה לפתרון בעיות הן לרוב חלק ממאמצי פיתוח הצוות.
פיתוח מיומנויות: בהתאם לסוג הצוות ומטרותיו, פיתוח צוות עשוי לכלול פעילויות לבניית מיומנויות ספציפיות הרלוונטיות לחברי הצוות. זה יכול לכלול הכשרה טכנית כלשהי, שיפור מיומנויות דוגמת תקשורת, יכולות פרזנטציה ויכולות משא ומתן, או פיתוח מיומנויות חדשות הרלוונטיות למטרות הצוות.
הערכת ביצועים ומשוב: משוב והערכה קבועים עוזרים לצוותים לזהות תחומי שיפור ולעקוב אחר התקדמותם. תהליך פיתוח צוות חשוב שיכלול מנגנונים להערכת ביצועים ומשוב, המאפשרים לחברי הצוות לשקף את הביצועים האישיים והקולקטיביים שלהם ולהפיק תובנות ולקחים לשיפור.
למידה ושיפור מתמשכים: פיתוח צוות הוא תהליך מתמשך. הוא מדגיש את החשיבות של למידה מתמשכת, הסתגלות ושיפור. חשוב לעודד את הצוותים לשקף את החוויות שלהם, ללמוד מהצלחותיהם ומכישלונותיהם, וליישם שינויים המשפרים את אפקטיביות הצוות.
הפעילויות והגישות הספציפיות המשמשות בתהליכי פיתוח צוות עשויות להשתנות בהתאם להקשר, למטרות ולאתגרים הספציפיים של הצוות.
חשוב להתאים יוזמות שונות, טכניקות ותרגילים שונים לבנייה ופיתוח צוות כדי לענות על הצרכים הספציפיים והדינמיקה הייחודית לצוות.
האם העלויות הכרוכות בפיתוח צוות הן גבוהות ?
העלויות הכרוכות בפיתוח צוות עשויות להשתנות בהתאם למספר גורמים כגון גודל הצוות, משך והיקף תוכנית הפיתוח, המומחיות של המנחים או המאמנים, והפעילויות או ההתערבויות הספציפיות המעורבות.
להלן מספר גורמים שיכולים להשפיע על העלויות:
מנחים או מאמנים חיצוניים: הבאת מומחים או יועצים חיצוניים להנחיית תוכניות פיתוח הצוות כרוכות בעלויות נוספות לארגון. התעריפים שלהם משתנים בהתאם לניסיונם בתחום, למקוריות התכנים והתרגילים שהם מציעים לתוכנית, למקצועיותם בהעברת התכנים והתרגילים לאישורים הנדרשים לעיתים וכמובן להיקף התוכנית.
עיצוב תכנית וחומרים: פיתוח ועיצוב תכנית פיתוח צוות מותאמת אישית, כולל חומרים ייעודיים, פעילויות הדורשות עזרים מסויימים ומשאבים, לרוב תדרוש השקעה נוספת מסוימת. לרוב השקעה זו אינה גבוהה ביחס לכלל עלויות התכנית.
חומרי הדרכה ו/או כלים: בהתאם לפעילויות או ההתערבויות הספציפיות שנבחרו, עשויות להיות עלויות הקשורות לרכישה או רישוי של חומרי הדרכה, כלי הערכה או פלטפורמות טכנולוגיות המשמשות בפיתוח צוות.
מקום ולוגיסטיקה: במידה ופעילויות פיתוח הצוות מתקיימות מחוץ לאתר החברה, בין אם מדובר בפעילות Outdoor או פעילות Indoor, מתווספות גם עלויות נוספות דוגמת: עלויות הקשורות להשכרת מקומות או חללי מפגש, עלויות הפעלת ספקים חיצוניים, עלויות כלכלה ולעיתים גם עלויות לינה (במידה והפעילות נמשכת על פני מספר ימים).
לעיתים יש גם עלויות הכרוכות בסידור, הובלה ואספקה של ציוד או חומרים נחוצים, ואף ביטוחים (תלוי פעילות).
עלויות זמן עבודה ואובדן הזדמנויות/הכנסות: תוכניות פיתוח צוות דורשות מחברי הצוות להקדיש משאבי זמן ומחשבה. במקום לעסוק בעבודתם השוטפת ולטפל במה שהם נדרשים לטפל במסגרת זמן עבודתם הם נדרשים להתרחק מהיומיום, פיזית ומנטלית, ולהקדיש משאבים לתהליך פיתוח הצוות.
דבר זה עלול להשפיע על מידת הפרודוקטיביות שלהם בעבודה ו/או על תוצריהם ו/או על מידת השירותיות שלהם כלפי לקוחות החברה.
כל זאת יש לקחת בחשבון לפני שיוצאים לדרך המשותפת בתהליכי בנייה ופיתוח צוות ולהיות בטוחים שזה הזמן המתאים להשיק את התוכנית וכן לדאוג לגיבויים דוגמת עובד/ת חלופיים, עדכון מראש של לקוחות על עיכובים אפשריים והעברת מסרים של התייעלות, ויסות תכולות וזמני עבודה וכיוב.
מעקב ותמיכה מתמשכת: שמירה על תוצרי והשפעות תהליכי פיתוח צוות דורשת פעמים רבות פעילויות מעקב ותמיכה מתמשכת. זה יכול לכלול ריענון ו/או אימון תקופתי, חונכות מתמשכת או חזרתיות מסוימת של התוכנית – כל אלו עשויים להיות כרוכים בעלויות נוספות.
בתהליכי בנייה ופיתוח צוות ישנן עלויות שונות אותן יש לקחת בחשבון, אולם חשוב לא פחות לקחת בחשבון את ההחזר הפוטנציאלי על ההשקעה (ROI) במונחים של שיפור בביצועי הצוות, פרודוקטיביות ואפקטיביות של תהליכים, שביעות רצון העובדים, שיפור האקלים הארגוני והצלחה ארגונית כוללת.
היתרונות של צוות/ים אפקטיבי/ים ומגובש/ים עולים על העלויות וההשקעה הראשונית בתהליכי הפיתוח.
ארגונים יכולים לבחור להשקיע בפיתוח צוות על סמך הצרכים הספציפיים שלהם, שיקולים תקציביים ויעדים ארוכי טווח.
מומלץ להעריך היטב את העלויות והיתרונות, לבחון אפשרויות שונות ולוודא שיוזמות הפיתוח של הצוותים שנבחרו מתיישבות עם סדרי העדיפויות והמשאבים של הארגון.
רצוי מאוד לכלול פעילויות ותהליכים אלו בתוכנית העבודה השנתית והרב-שנתית של הארגון.
מאמרים נוספים
ניהול קונפליקטים בצוות – תפקידם של מנהלים
״אם יוצאים, מגיעים למקומות נפלאים" (דוקטור סוס)
ניהול שינויים בחברות וארגונים – כלי להשגת יתרון עסקי ותחרותי
ייעוץ ופיתוח ארגוני – עושים סדר בבלגאן…
למה חשוב לבנות חוסן ארגוני ואיך עושים זאת?
מהי ההכשרה הנדרשת לליווי והנחיית תהליכי בנייה ופיתוח צוות ?
כדי ללוות ולהנחות תהליכים של בנייה ופיתוח צוות בצורה מקצועית וראויה, נדרשות מספר מיומנויות והכשרות, בהן:
- מיומנויות הנחיה: הכשרה בטכניקות להנחיה דיונים בצוות, לעידוד השתתפות, לניהול דינמיקה קבוצתית ולהבטחת תוצאות פרודוקטיביות ממפגשי פיתוח צוות.
- מיומנויות תקשורת ומיומנויות בין-אישיות: מיומנויות תקשורת חזקות חיוניות לקידום שיפור אפקטיביות של צוותים. הדרכה ותרגול עצמי בהקשבה פעילה, שיקוף, טכניקות משוב, פתרון קונפליקטים ואסטרטגיות תקשורת – כלו אלו מהותיים ביצירת סביבת פיתוח צוות חיובית ופתוחה.
- פיתוח מנהיגות: הכשרה ואימון בנושא מנהיגות יכולים לספק למנחים את הכישורים להנחות, להוביל את הצוותים לעבר המטרות שסומנו בתהליך ולעורר בהם השראה.
זה כולל הבנת סגנונות מנהיגות שונים, טכניקות בטיפוח מוטיבציה בצוות וברתימה לתהליך, הצבת ותיאום ציפיות ברורות וניהול ביצועי הצוות תוך כדי תהליך. - דינמיקה של צוות ופסיכולוגיה קבוצתית: הבנת הדינמיקה והפסיכולוגיה של התנהגות קבוצתית יכולה להיות בעלת ערך גבוה בפיתוח הצוות.
הכשרה בתחומים כמו תפקידי הצוות ותפקידים בצוות, שלבים בפיתוח צוות, קבלת החלטות בקבוצה ותיאוריות של בניית צוות יכולה לשפר מהותית את יכולתם של המנחים להעריך ולטפל בדינמיקה של הצוות. - פתרון בעיות וקבלת החלטות: הכשרה בטכניקות של פתרון בעיות ותהליכי קבלת החלטות מציידת את המנחים בגישות פרקטיות ואפקטיביות המאפשרות להם לעזור לצוותים לנווט אתגרים ולקבל החלטות נכונות באופן קולקטיבי.
- פתרון קונפליקטים וגישור: הכשרה באסטרטגיות ליישוב קונפליקטים וסכסוכים ובטכניקות גישור מאפשרת למנחים לגשת ולטפל בקונפליקטים ובחילוקי דעות בתוך הצוותים בצורה בונה ומעצימה.
זה כולל טכניקות לניהול קונפליקטים, הקלה על אופן קיומן של שיחות קשות אך הכרחיות, העלאת מטענים מעל פני השטח וניתוחם, וקידום מציאת כיווני פעולה ופתרונות חיוביים ומוסכמים. - מיומנויות אימון והדרכה: הכשרה באימון והדרכה מסייעת למנחים במתן תמיכה שוטפת לצוותים ובתיווך המסרים לכלל חברי הצוות באופן מותאם ובהיר.
זה כולל מיומנויות בהדרכה פרטנית וקבוצתית של חברי צוות, מתן משוב, טיפוח התפתחות אישית וקידום חשיבה ותפיסה של שינוי וצמיחה בקרב חברי הצוות. - הכרה עם שונות וגיוון תרבותי: בהתחשב באופי המגוון של צוותים ברוב הארגונים, היכרות מקדימה עם שונות וגיוון על רקע תרבותי יכולים לסייע למנחים להבין ולנווט הבדלים תרבותיים, לקדם הכלה ותקשורת אפקטיבית במסגרות צוות רב-תרבותיות.
- מיומנויות שפה: בעולם שהפך להיות ׳כפר גלובלי׳ בזכות התפתחות טכנולוגית אדירת מימדים, במרבית הארגונים והחברות צוותים עובדים כצוותים גלובליים והיברידיים וחברי הצוות לעיתים חיים במדינות ואף ביבשות שונות.
מנחים השולטים היטב בשפות זרות ובראש ובראשונה בשפה האנגלית, יכולים לסייע רבות לחברות גלובליות ומולטי-תרבותיות בתהליכי בנייה ופיתוח צוות, למרות קיומם של תהליכים אלו מרחוק באמצעי תקשורת שונים (Zoom, Teams וכיוב׳).
כל זאת תוך תיווך מסרים מסוימים בשפת האם לחברי צוות שפחות שולטים בשפה האנגלית. - מיומנויות ייעוציות: על מנת ל׳תפור׳ את כל החליפה הזו יחד, כלומר – ללוות תהליכי ותוכניות בנייה ופיתוח צוותים מ׳קצה לקצה׳, יש צורך במיומנויות ייעוציות גבוהות בתחום הארגוני והניהולי.
היועץ הארגוני למעשה ׳מנצח׳ על תהליך הבנייה ופיתוח הצוות ושותף מלא עם הנהלת הארגון בכל שלבי התהליך.
החל מייזום ותכנון המהלך, עיצוב ופיתוח התוכנית, דרך יישומה והנחייתה (באופן מלא או חלקי), ניהול שותפים נוספים בתוכנית (מתוך ומחוץ לארגון) וספקים שונים, ליווי וניהול שוטף של התוכנית כולל היבטים לוגיסטיים, בקרות תקופתיות, התאמות נדרשות ותקשור פנימי וכלה בסיום התהליך כולל העברת וקבלת משובים, דיוני סיכום והפקת לקחים ובחינת מדדי ביצוע.
במקביל, על היועץ ללוות אישית את מובילי התוכנית ובדרך כלל גם את הנהלת הארגון והעומד/ת בראשו.
חשוב לציין שהכשרה בכל התחומים שצוינו לעיל הינה בעלת ערך רב, אך ניסיון מעשי והבנה עמוקה של הדינמיקה בצוותים הינה חיונית מאוד בתהליכי פיתוח, שינוי וצמיחה של צוותים.
למידה מתמשכת, התעדכנות במחקרים רלוונטיים ובשיטות עבודה מומלצות, ורפלקציה על חוויות הליווי וההנחיה יכולים לשפר עוד יותר את יכולתם של המנחים לבצע פיתוחי צוותים בהצלחה מרובה.