למה חשוב לבנות חוסן ארגוני ואיך עושים זאת?

תוכן עניינים

בשני העשורים האחרונים העולם שלנו הפך להיות עולם של שינויים ושיבושים מפתיעים בקצב מסחרר שרק הולך וגובר. הטכנולוגיה המתפתחת מאיצה תהליכים של שינוי והנוף העסקי תחרותי ודינאמי מאי פעם. עסקים וארגונים שונים מתמודדים עם אתגרים, משברים וחוסר וודאות על בסיס כמעט יומיומי והמנהלים נדרשים לדעת לתמרן בין שלל התרחישים, לטפל במשברים ולמנף הזדמנויות. המושג חוסן ארגוני הפך להיות רלוונטי עבור כלל העסקים והארגונים וההכרה בנחיצותו קיבלה הדהוד משמעותי בקהיליית העסקים. חוסן ארגוני למעשה הוא היכולת המשולבת לעמוד איתן, להסתגל לשינויים תוך כדי תנועה ולשגשג עסקית וארגונית גם אל מול אתגרים ומצוקות באופן עקבי ויציב.

יותר ויותר עסקים וארגונים מבינים שאתגר משמעותי עבורם הוא לשמור על רציפות תפקודית ויציבות תפעולית ופיננסית לצד מינוף הזדמנויות חדשות בקצב גובר. למעשה ארגונים נדרשים להמציא עצמם מחדש בתדירות גבוהה מבעבר בשל תנודתיות גבוהה בשווקים הנובעת משינויים טכנולוגיים רבים ומגוונים, שינויים כלכליים ושינויים גיאו-פוליטיים. פיתוח חוסן ארגוני בימים אלו הפך להכרחי מתמיד. ארגונים עמידים יותר יהיו ערוכים להגיב בצורה טובה יותר לאירועים בלתי צפויים כמו אסונות טבע, מיתון כלכלי או שיבושים טכנולוגיים. חוסן ארגוני מתבטא ביכולת לבסס אסטרטגיות חזקות לניהול סיכונים, לטפח תרבות של חדשנות וזריזות תגובה ולבנות קשרים חזקים עם בעלי העניין בארגון.

ישנם יתרונות רבים בפיתוח של חוסן ארגוני דוגמת: עמידות ויציבות ארגונית ופיננסית אשר מובילים למזעור הפסדים כספיים, שימור אמון הלקוחות גם בזמנים מאתגרים וכתוצאה מכך שימור מוניטין החברה ועוד. לארגונים בעלי חוסן ארגוני יש את היכולת להסתגל טוב יותר לתנאי השוק המשתנים, לנצל הזדמנויות חדשות ולהשיג יתרון תחרותי. חוסן ארגוני חיוני לשמירה על קיימות הארגון, להמשך צמיחתו והתפתחותו וכך בעצם להצלחתו לטווח הארוך.

חוסן ארגוני 2

הצורך בחוסן ארגוני

חשוב להדגיש ולהבהיר את הצורך ואת החשיבות הגדולה של ארגונים וחברות בימינו בפיתוח של חוסן ארגוני. המציאות של העידן הנוכחי הוכיחה לנו שמדי יום אנחנו יכולים למצוא את עצמנו מתמודדים עם אתגרים מורכבים רבים ועם אי ודאויות בצורת קפיצות טכנולוגיות משמעותיות, תנודות כלכליות, שיבושי שוק ומשברים מקומיים ועולמיים דוגמת משבר הקורונה ומלחמת חרבות ברזל

כוחות בלתי צפויים אלה יכולים לקרות בכל רגע נתון והם משפיעים מן היסוד על כל ארגון. המיידיות והסכנה אשר בחוסר הוודאות הקיים שאופף אותנו מדגישים את הצורך והחשיבות הרבה שבפיתוח החוסן הארגוני. על ארגונים להיות בעלי יכולת הסתגלות מהירה למשברים ולמצבי קיצון ועליהם לדעת לנווט דרך הבלתי צפוי. על ידי בניית חוסן ארגוני, חברות וארגונים יכולים לעמוד טוב יותר אל מול המשברים הפוטנציאליים ולהתאושש מהר יותר משיבושים כאשר הם קורים. הדבר עוזר להבטיח את המשכיות הארגון והצלחתו לטווח הארוך.

בנוסף, ניתן לומר שפיתוח של חוסן ארגוני מסייע לארגונים בזיהוי מוקדם של סיכונים פוטנציאליים, בפיתוח תוכניות מגירה רלוונטיות וחזקות ובביסוס מנגנונים אשר תפקידם למתן את השפעתם של שיבושים שונים על הארגון. שמירה על הרציפות התפקודית, היציבות התפעולית והפיננסית של הארגון ועל מוניטין החברה ואמון לקוחותיה, יתאפשרו רק בעזרת היערכות ראויה מראש למצבי קיצון אפשריים. יתר על כן, פיתוח והטמעה של חוסן ארגוני מאפשר אף לתעל את האתגרים והמשברים לכדי הזדמנויות. המשפט "כל קושי או איום מהווה גם הזדמנות" אינו בבחינת קלישאה כי אם מחויב המציאות ורלוונטי לכל ארגון.

מינוף יכולות ההסתגלות של הארגון יכול לסייע לחדש, לבדל ולהשיג יתרון תחרותי דווקא בזמנים מאתגרים. בעידן של חוסר וודאות, הפכפכות ושינויים תכופים, חוסן ארגוני אינו רק רצוי כי אם הכרחי לארגון. בתקופות כאלו, ארגונים שלא השכילו לפתח חוסן ארגוני, מוצאים עצמם נאבקים על כושר ההישרדות שלהם ולמעשה נמצאים בשלבי רגרסיה ואי-סדר על פני התפתחות עתידית ומסלול של צמיחה וגדילה, מה שקרוי בעגה המקצועית – אנטרופיה שלילית.

צרו קשר היום והתחילו להוביל את השינוי שלכם

אבני הבניין של החוסן הארגוני

קיימים מרכיבים מרכזיים הפועלים יחד על מנת לחזק את תשתית הארגון. מנהיגות, כושר הסתגלות ותרבות ארגונית הם המרכיבים העיקריים התורמים להיווצרותו של חוסן ארגוני. בתקופות מאתגרות של אי ודאות חשוב שתהיה נוכחות חזקה של מנהיגות אפקטיבית אשר תדע לקבל החלטות קשות והרות גורל ולשמר את אמון העובדים בהנהלת הארגון, במטרותיו ובפעילותו.

מרכיב מכריע נוסף המעיד על כך שקיימים חוסן ארגוני ועמידות, הוא טיפוח של תרבות המעודדת שיתוף פעולה, תקשורת פתוחה וחדשנות. חשוב לייצר סביבה שבה העובדים מרגישים שהם מסוגלים לנווט אל מול האתגרים הניצבים בפניהם ושמאמציהם תורמים לפעילות הארגון. על כן למידה מתמשכת ופיתוח יכולת הסתגלות הם גם חלק מן המרכיבים המרכזיים. ליכולת ההסתגלות יש תפקיד חיוני בחוסן הארגוני. חשוב לדעת להגיב במהירות ולהסתגל לנסיבות המשתנות במהירות. תגובתיות מהירה לאירועים מאפשרת לארגונים לצפות סיכונים עתידיים ולדעת לנצל הזדמנויות חדשות גם בזמנים מאתגרים.

אבני הבניין הללו עליהן נשען החוסן הארגוני, מחוברות זו לזו ומחזקות אחת את השנייה באופן הדדי וישיר. מנהיגות חזקה נותנת מקום לתרבות של סתגלנות, בעוד שטיפוח תרבות של חדשנות ולמידה מאפשרת הסתגלות ותגובתיות מהירה התומכת במנהיגות ומעצימה אותה. יחד, הן מזינות זו את זו ומהוות בסיס איתן עליו ניתן לבנות את החוסן הארגוני אשר יסייע לארגון לעמוד בפני אתגרים, שיבושים ומשברים וכן להתאושש במהירות ולשגשג בנוף התחרותי והדינאמי של ימינו.

חוסן ארגוני 3

פיתוח חשיבה המאפיינת חוסן ארגוני

חוסן  ארגוני מתאפיין קודם כל בחשיבה מסוימת של היחידים ושל הארגון כולו כיחידה אחת. זאת על מנת לנווט אתגרים מורכבים באופן שגרתי כפי שהמציאות מזמנת לנו בימינו. חשוב לפתח סט של גישות ואמונות המאפשר לאנשים את היכולת להסתגל, להתמיד ולשגשג גם אל מול מצוקות. אנשים וארגונים בעלי עמידות וחוסן, יידעו לאמץ את השינוי ולהסתכל עליו כעל הזדמנות לצמיחה ולא כעל איום. על מנת לעשות זאת בצורה יעילה חשוב לפתח חשיבה חיובית ולהתמקד במציאת פתרונות במקום להתעכב בבעיות.

מודעות עצמית ואינטליגנציה רגשית הן תכונות חשובות המאפשרות לנהל לחצים ביעילות, להתרומם מכישלונות ולשמור על אופטימיות. בנוסף, שוב אנו חוזרים אל אלמנט חשוב זה והוא טיפוח תרבות של למידה וחדשנות אשר מסייעת לנו להיות יצירתיים ומקוריים ותמיד לחפש אחר ידע ותובנות חדשות.

חוסן ארגוני נמדד גם באפקטיביות של תמיכה ושיתוף פעולה בין אנשים. הדבר מספק תחושה של קהילה וכוח של קולקטיביות בזמנים מאתגרים. על מנת לפתח חוסן ארגוני יש לתרגל היבטים של תקשורת בינאישית אפקטיבית, צוותיות, שיתופיות וניהול קונפליקטים ולתרגל פרקטיקות של העצמה וחשיבה חיובית. מומלץ גם לתרגל פרקטיקות לטיפול עצמי דוגמת מיינדפולנס והתמקדות המהוות כלים תומכים. חשוב לדעת להציב יעדים ריאליים ולעצב לתוכנו מחדש את התפיסה לפיה אתגרים הם בעצם הזדמנויות חדשות לצמיחה.

בניית חוסן ארגוני דורשת מאמץ רב ותרגול ובסופו של דבר כמו כל יכולת אחרת, על מנת לרכוש אותה דרושה השקעה. הדבר עלול לקחת זמן אך היתרונות הם לטווח הארוך, בעלי ערך רב ואף הכרחיים. זו הדרך בה אנשים וארגונים יכולים לתמרן במצבי אי וודאות ואל מול מכשולים ושיבושים מהמקום הבריא והיעיל ביותר ובסופו של דבר בטווח הארוך להניע צמיחה עסקית מתמשכת גם בעתות משבר.

מנהיגות חזקה

מנהיגות חזקה משחקת תפקיד מכריע בהנעת החוסן הארגוני. מנהיגות חזקה באה לידי ביטוי בעיקר בעתות משבר ושינויים. בזמנים קשים ומאתגרים, על המנהלים מוטלת האחריות להוביל את הצוותים והעובדים דרך אי הוודאות. על המנהלים להפגין מנהיגות חזקה ולדעת לקבל החלטות קשות וכן לעורר ולשמר את אמון העובדים אל מול המצוקות והאתגרים. 

על מנת להפגין מנהיגות חזקה על המנהלים להיות בעלי תכונות וכישורים מסוימים. בתור התחלה, תקשורת ברורה ואפקטיבית תשמור על הצוותים מעודכנים, מעורבים ובעלי מוטיבציה. תקשורת שקופה וכנה עוזרת לבנות אמון ומחזקת את החוסן הארגוני. תכונה חשובה נוספת היא המסוגלות של המנהלים להתאים במהירות אסטרטגיות ותוכניות פעולה ככל שהנסיבות מתפתחות ומשתנות.

מנהיגות חזקה גם יוצרת תרבות של חדשנות המעודדת פתרון בעיות יצירתי ומאפשרת לאמץ שינויים ביעילות ובחיוביות. בזמן משבר, חשוב שמנהלים ידעו להפגין אמפתיה, אינטליגנציה רגשית וחוסן מנטלי אשר יהווה השראה לחוסן הארגוני הנחוץ בזמנים כאלה. מנהיגות חזקה של מנהלים מתבטאת בכך שהמנהלים משמשים כמודל לחיקוי לכלל הצוותים שלהם. 

מנהלים צריכים להישאר רגועים גם במצבי לחץ ולדעת לנהל את הלחץ ביעילות, לתפקד כראוי ולקבל החלטות קשות תחת השפעתו. נוסף על כל זה, מנהיגות חזקה ויעילה מפתחת קשרים חזקים עם הצוותים השונים בארגון, מטפחת את שיתוף הפעולה ומייצרת תחושה של שייכות ואמון. פיתוח תכונות ויכולות אלו הנדרשות למנהיגות חזקה מסייעות ליצור חוסן ארגוני אשר חשוב בעתות משבר ובזמנים מאתגרים ועוזר להסתגל לשינויים בקלות ביעילות.

חוסן ארגוני 4

תרבות המבטאת חוסן ארגוני

אחד משלושת המרכיבים החיוניים והמכריעים שלנו באבני הבניין של החוסן הארגוני מתבטא בטיפוח התרבות בארגון. התרבות הארגונית מכתיבה את הערכים וההתנהגויות המנחים את העובדים בשגרת העבודה היומיומית שלהם ולכן היא כל כך חשובה ומשפיעה. תרבות ארגונית הנכונה לארגון יוצרת תחושת מטרה, ערכים משותפים ושייכות החיוניים לחוסן הארגוני. 

טיפוח תרבות של אמון בתוך הארגון הוא מרכיב חשוב מכיוון שהוא מאפשר לייצר תקשורת פתוחה ושיתוף פעולה ובדרך זו ניתן להתמודד טוב יותר עם אתגרים באופן קולקטיבי בו כולם נרתמים לביצוע המשימה. אמון גם מעצים את העובדים לחלוק רעיונות ונקודות מבט שונות וחשובות. אמון עוזר לעובדים להיות אמיצים לקחת סיכונים ולתת את המיטב מעצמם. 

תרבות נכונה וחזקה של ארגון, כזאת שמבטאת חוסן ארגוני היא תרבות של הסתגלות, עמידות וגמישות. ארגונים צריכים להיות בעלי תודעה גמישה וחדשנית, כזאת בעלת הסתכלות על שינויים כדבר חיובי שבשגרה ולא כמשהו חד פעמי ומרתיע. חוסן ארגוני כזה, המבטא גמישות וסתגלנות, זה מה שמסייע להגיב באופן יזום לשיבושים ומאפשר לנצל הזדמנויות חדשות אשר בהמשך יעזרו לייצר יתרון תחרותי על פני מתחרים. למידה מתמשכת היא היבט נוסף בתרבות ארגונית חזקה המבטאת חוסן ארגוני. 

הדבר מאפשר לעובדים לרכוש מיומנויות חדשות, להסתגל לנסיבות המתפתחות ולהיות צעד אחד קדימה. על מנת ליצור תרבות המבטאת חוסן ארגוני חשוב לפתח תודעה של אמון, הסתגלות ולמידה מתמשכת, אלו הם שלושת המרכיבים החשובים של תרבות ארגונית חזקה ויעילה אשר מעצימה את העובדים, מעודדת לקיחת סיכונים בריאה ומטפחת שיתופי פעולה חזקים המאפשרים השגת מטרות ויעדים נוספים במהלך הדרך.

ניהול סיכונים

חוסן ארגוני 5

ניהול סיכונים נכון הוא חיוני לחוסן הארגוני. ניהול סיכונים מאפשר מרווח תגובה בטיחותי לסיכונים ושיבושים פוטנציאליים. השלב הראשון בניהול סיכונים יעיל הוא ביצוע של הערכת סיכונים מקיפה. שלב זה כולל זיהוי וניתוח של הסיכונים הפוטנציאליים בתחומים שונים בארגון. סיכונים פוטנציאליים יכולים לצוץ במחלקת הכספים, תפעול, טכנולוגיה שרשראות אספקה, צרכי לקוחות ועוד… לאחר זיהוי הסיכונים הפוטנציאליים, חשוב ליצור לגביהם סדר עדיפויות הלוקח בחשבון את ההשלכות הפוטנציאליות שלהם ואת הסבירות להתרחשותם

חשוב לדעת שישנן אסטרטגיות להפחתת סיכונים והן בדרך כלל כוללות: גיוון של ספקים, השקעה באמצעי אבטחת סייבר, יישום בקרות פנימיות חזקות והקמת פרוטוקולים לניהול משברים. כדי להבטיח שהארגון יהיה ערוך ומוכן לאיומים המתפתחים, חשוב לבצע מעקב שוטף והערכה מחודשת של הסיכונים באופן קבוע

בנוסף, על מנת לשמור על החוסן הארגוני כדאי לעורר מודעות לסיכונים ולעודד עובדים בכל הרמות לדווח על סיכונים או על בעיות פוטנציאליות. שילוב של ניהול סיכונים נכון בניהול היומיומי ובתהליכי קבלת ההחלטות של הארגון משפר בצורה משמעותית את מוכנות התגובה של ארגונים לסיכונים עתידיים, עוזר לשרוד שיבושים ולהתאושש מהם במהירות ואף לשגשג. ניהול סיכונים נכון הוא חיוני וחשוב ליצירת חוסן ארגוני אשר הינו כאמור נחוץ לכל ארגון בימים אלו.

חוסן ארגוני 6

תוכן עניינים

צרו קשר היום והתחילו להוביל את השינוי שלכם

מאמרים נבחרים