פיתוח מנהלים היא בעצם השקעה אסטרטגית שמטרתה לפתח ולשמר את הדור הבא של המנהלים בארגון ועל ידי כך להעצים את חוסנו הארגוני-עסקי. מדובר בחשיבה לטווח ארוך היוצאת מנקודת הנחה שבנוף העסקי תמיד קיים צורך במנהלים בעלי יכולות מנהיגות וניהול חזקות, אשר יודעים לנווט בסביבה המשתנה ללא הרף.
פיתוח מנהלים הוא תהליך אסטרטגי שבו מנהלים בארגונים מחזקים ומפתחים את הידע, הכלים והמיומנויות שלהם. תוכניות הכשרה לפיתוח מנהלים מתמקדות בפיתוח יכולות מנהיגות והכנת מנהלים להתמודדות מיטבית עם האחריות המוטלת עליהם ואתגרים העומדים בפניהם.
תוכניות פיתוח מנהלים מתוכננות כך שיענו הן על צרכים ספציפיים של מנהלים תוך התחשבות ברמת המיומנות הקיימת שלהם ובשאיפות ההתפתחות והקידום שלהם, והן על צרכי הארגון, מטרותיו ויעדיו.
תוכניות פיתוח מנהלים לרוב כוללות בתוכן מגוון חוויות למידה כגון: סדנאות, סימולציות, הדרכות, משימות שונות, מפגשי אימון והכשרה. תוכניות אלו, מאפשרות למנהלים בתפקידי ניהול שונים לשפר מהותית מיומנויות הנדרשות להם לעבודתם בארגון.
בתוכניות מסוג זה מנהלים עובדים על פיתוח מיומנויות דוגמת חשיבה אסטרטגית ומערכתית, קבלת החלטות, תקשורת בינאישית אפקטיבית, פתרון קונפליקטים בצוותי עבודה, ניהול בתנאי אי וודאות וחסר, חשיבה יצירתית והטמעת חדשנות, מיומנויות פוליטיות ושיווקיות ועוד.
בנוסף, בתוכניות לפיתוח מנהלים יש התמקדות בהרחבת נקודת המבט של המנהלים ובהעמקת ההבנה שלהם את הנוף העסקי הדינאמי שמקיף אותם. במהלך התוכנית, לעיתים נחשפים המנהלים לתעשיות, שווקים ותרבויות שונות במטרה לפתח ראייה הוליסטית ורחבה יותר של הארגון והבנה של ההקשר הסביבתי שלו.
לתוכניות פיתוח מנהלים יש חשיבות רבה לארגונים, שכן הן יוצרות שכבה מיומנת של מנהלים בעלי יכולות ניהול דומות ככל שניתן, וכן מאפשרות רציפות ניהולית של מנהלים מוכשרים אשר יבטיחו מעבר חלק של מנהיגות בתוך החברה. לארגונים וחברות יש אינטרס ברור בהשקעה בעובדים בעלי פוטנציאל אשר בעתיד יוכלו להיכנס לתפקידי ניהול בחברה ובמנהלים בדרג ביניים ה׳מסומנים׳ לקידום לדרג ניהול בכיר.
החשיבות של פיתוח מנהלים
למנהלים יש תפקיד מרכזי בהשגת יעדי הארגון, בהכוונה ופיקוח על הצוותים השונים, בהנעת ביצועים ויוזמות ובתמרון הארגון בנוף העסקי הדינאמי והמשתנה. על כן פיתוח מנהלים על בסיס קבוע הוא חיוני להמשכיות ולהצלחה של הארגון לטווח הארוך.
פיתוח מנהלים על בסיס קבוע מבטיח שלמנהלים הנמצאים בעמדות מפתח בארגון או לכאלו שעתידים להגיע לשם יום אחד, יהיו הכלים, המיומנויות והכישורים הדרושים כדי להוביל ביעילות את הצוותים השונים תחתם. השקעה קבועה של הארגון בפיתוח מנהלים, מאפשרת לארגון לשמר ולשפר את היכולות הניהוליות שלו ולבנות ולטפח תרבות המעודדת שיפור מתמיד בביצועי הארגון.
תוכניות לפיתוח מנהלים מספקות למנהלים הזדמנות לחדד את מיומנויות החשיבה האסטרטגית, היצירתית והגמישה שלהם, כמו גם להתאמן בקבלת החלטות, בשיפור מיומנויות התקשורת הבינאישית והארגונית ובפתרון בעיות וקונפליקטים.
מיומנויות אלה חשובות ומהוות חלק מהותי מכישורי המנהיגות שמנהלים זקוקים להם, על מנת לנווט ביעילות ולהתמודד נכון עם אתגרים שונים העומדים בפניהם ובפני הארגון. כמו גם לעורר השראה בקרב עובדים ובכך להצליח להניע שינויים חיוביים בארגון.
תוכניות לפיתוח מנהלים גם מספקות למנהלים הזדמנות לפתח את רשת הקשרים שלהם בארגון, לחזק את תחושת המחוברות והיותם חלק מקהילת המנהלים ובכך לייצר חיבור טוב יותר לארגון ולמטרותיו.
בתוכניות פיתוח מנהלים לרוב נוצרות קבוצות עבודה רוחביות חוצות ארגון, כאשר המנהלים בתפקידים השונים, מעצם ההיכרות בתוכנית הפיתוח וחווית הלמידה המשותפת, מתחילים לעבוד הרבה יותר טוב אחד עם השני.ה
לתוכניות פיתוח מנהלים יש את היכולת לייצר מנהלים מוצלחים יותר, בעלי ידע וכישורים ליצירת סביבת עבודה חיובית, טיפוח שיתופי פעולה נכונים ונדרשים וייעול ביצועי העובדים. סביבת עבודה חיובית ויעילה המאפשרת עבודה אפקטיבית ונעימה יותר בין עובדים ומנהלים, מחזקת את תחושת השייכות והמחוברות של העובדים ומקדמת את מעורבותם ואת שימורם בארגון.
דבר זה הינו הכרחי ליציבותו ולהצלחתו המתמשכת של הארגון. כאשר העובדים מרגישים שהם נתמכים, מוערכים ובעלי מוטיבציה לתת את המיטב שבהם – הדבר מוביל לפרודוקטיביות טובה יותר ובסופו של דבר להצלחה כוללת של הארגון.
פיתוח מנהלים אף תורם בכך שהופך את המנהלים לרלוונטיים יותר. השווקים מתפתחים, הטכנולוגיות מתקדמות וציפיות הלקוחות משתנות. על כן, מנהלים חייבים להישאר מעודכנים ורלוונטיים למגמות השונות בתעשייה, בשיטות העבודה החדשות ובגישות החדשות.
תוכניות פיתוח מנהלים אשר מבוצעים בארגונים באופן קבוע ומתמשך מספקות למנהלים את הידע, הכלים והתובנות העדכניות ביותר ומאפשרות להם לקבל החלטות מושכלות יותר ולהניע חדשנות בתוך הצוותים השונים בארגון.
צרו קשר היום והתחילו להוביל את השינוי שלכם
סוגים שונים של מסלולי פיתוח מנהלים
ישנם סוגים שונים של מסלולי פיתוח מנהלים. כל מסלול מותאם לצרכים ולמטרות של הארגון ולעיתים גם לצרכים ספציפיים של מנהלים. המסלולים מציעים חוויית למידה ממוקדת והזדמנות לפתח תחומים שונים של מנהיגות וניהול. אחד הסוגים הנפוצים במסלולי פיתוח מנהלים הוא מסלול פיתוח מנהלים כללי.
מסלול כללי זה מספק פיתוח מקיף לשלל כלים וכישורים על מנת לשפר ולחזק את יכולות המנהיגות הכלליות. חוויית הלימוד במסלול זה כוללת לרוב: סדנאות, הדרכות ומפגשי אימון הנוגעים בנושאים חשובים בארגז הכלים הניהולי. נושאים כגון: חשיבה אסטרטגית ומערכתית, קבלת החלטות, תקשורת בינאישית אפקטיבית, פתרון קונפליקטים בצוותי עבודה, ניהול צוותים, ניהול בתנאי אי וודאות וחסר, הטמעת חדשנות בארגון ועוד.
סוג נוסף של מסלול לפיתוח מנהלים הוא מסלול פיתוח מנהלים פונקציונלי והוא שונה במהותו מהמסלול הכללי, משום שמסלול זה מתמקד בפיתוח מומחיות בתחום או בתפקיד ספציפי. זה יכול להיות פיננסים, תפעול, שיווק וכדומה. מנהלים המשתתפים במסלול זה מקבלים תוכניות הכשרה מיוחדות וצוברים ידע ומיומנויות מעמיקים הרלוונטיים לתפקידם.
קיים מסלול פיתוח מנהלים נוסף והוא מסלול פיתוח מנהלים ספציפי לתעשייה. מסלול זה פונה אל מנהלים בתעשיות מסוימות ומציע ידע, כישורים ותובנות אשר הינן ייחודיות לתעשייה וכן מגמות ושיטות עבודה מומלצות. זאת כדי לסייע למנהלים להכיר ולהבין טוב יותר את האתגרים וההזדמנויות הייחודיים לתעשייה שלהם.
במסלול זה המנהלים המשתתפים לומדים ממומחים בתעשייה, עוסקים במחקרי מקרה ומשתתפים בהזדמנויות נטוורקינג כדי לקבל הבנה עמוקה ורחבה יותר של התעשייה הייחודית שלהם.
בנוסף, ישנם גם מסלולי פיתוח מנהלים גלובלי, אשר ההתמקדות בהם היא בהרחבת נקודת המבט העולמית של המנהלים ופיתוח כישורים בין תרבותיים. חוויית הלמידה במסלולים אלה כוללת משימות בין לאומיות ואינטראקציות עם מנהלים ממדינות שונות בעולם. המנהלים במסלול זה לומדים לפתח חשיבה גלובלית, לנווט בין סביבות עסקיות מגוונות ושונות ובונים חיבורים בינלאומיים רבי ערך.
לבסוף, ישנם גם מסלולים לפיתוח מנהלים אשר מתמקדים ברמות שונות של ניהול ומנהיגות. ישנם מסלולים למנהלים מתחילים וישנם מסלולים למנהלים אשר כבר נמצאים בתפקידי ניהול בכירים יותר. מסלולים אלה, בהתאם לרמתם, מכוונים לצרכים הייחודיים להם נזקקים מנהלים בשלבים שונים בקריירה שלהם.
לסיכום, ישנם סוגים שונים של מסלולי פיתוח מנהלים. כל מסלול מציע חוויית למידה שונה וייחודית בהתאם לתפקיד, לרקע ולצרכי הארגון. ישנם ממוקדים יותר וישנם כלליים ומקיפים יותר בסט הכישורים אותם הם מציעים לפתח.
מאמרים נוספים
פרקטיקות יישומיות בניהול שינוי
ייעוץ ארגוני וניהולי – ביחד או לחוד?
אתגרים בניהול בכיר ודרכי התמודדות
מסלול ליווי ופיתוח אישי אל מול תוכניות הכשרה
בפסקה הקודמת, סקרנו סוגים שונים של תוכניות הכשרה לפיתוח מנהלים. אולם מעבר לתוכניות מובנות בעלות מסגרת קבועה, קיימת גם האפשרות למסלול ליווי ופיתוח אישי בו חוויית הלמידה אישית ומוכוונת מטרות אישיות-ארגוניות-ניהוליות.
במסלול אישי יש צורך בנקיטת פעולות יזומות באופן עצמאי על מנת לרכוש את הכלים והמיומנויות הדרושים באופן ייחודי לאינדיבידואל. חוויית הלמידה במסלול אישי כוללת בעיקר אימון אישי ושיח מעמיק עם היועץ המלווה. במהלכו מוגדרות מטרות הליווי, מבוצע מיפוי של האתגרים עמם המנהל.ת מתמודדים ומבוצעים תרגולים סימולטיביים על סיטואציות ניהוליות שונות.
לעיתים ימליץ היועץ על קריאה של מאמרים וחומרים רלוונטיים לתהליך האישי ו/או על השתתפות בכנסים ובסדנאות רלוונטיות ו/או על חיפוש מנטור מתוך הארגון. מסלול אישי מאפשר למנהלים לבחור את קצב ההתקדמות והצמיחה שלהם ולהתאים את חוויית הלמידה באופן כזה שיענה באופן הטוב ביותר על דרישותיהם מתהליך הליווי.
היתרון של פיתוח מנהלים במסלול אישי הוא הגמישות וההתאמה האישית. מנהלים יכולים להתמקד בתחומים ספציפיים ולבחור את משאבי הלמידה שלהם. פיתוח מנהלים במסלול אישי מאפשר פיתוח מודעות עצמית, התמדה ומשמעת, ומעצים את המנהלים לקחת יוזמה ואחריות אישית על התפתחותם בארגון.
במרבית המקרים תהליך ליווי אישי מוזמן על ידי המנהל.ת הישירים או על ידי צוות משאבי אנוש ופיתוח ארגוני. לעיתים המנהלים עצמם מבקשים לקבל תהליך ליווי, המצביע על נכונותם הרבה להתפתח אישי וארגונית ובכך לתרום יותר לסביבתם.
מאידך, פיתוח מנהלים במסגרת תוכניות הכשרה פורמליות מספק מסגרת מובנית עם התאמות נדרשות המאפשרת יצירה של אחידות ו׳יישור קו׳ בקרב שכבת מנהלים בארגון. תוכניות הכשרה פורמאליות למנהלים מספקות חוויית למידה מקיפה שתוכננה בקפידה על ידי מומחים בתחום, המסתמכת ונבנית על ניסיונם העשיר.
לפיכך בתכניות אלו מקבלים המנהלים בסיס רחב של מיומנויות וכלים אשר הוכיחו את עצמם במציאות הארגונית של ארגונים רבים. זאת בנוסף להזדמנויות לחיזוק האינטראקציה הבינאישית וליצירת קשרים עם עמיתים בתחום ולמפגש בין נקודות מבט וגישות שונות.
ניתן לסכם ולומר שישנם יתרונות משמעותיים הן למסלול ליווי ופיתוח אישי והן לתוכניות הכשרה פורמאליות. מנהלים צריכים להכיר את עצמם, את יכולותיהם והמשאבים הזמינים להם, ומתוך כך לבחור את מסלול הפיתוח המתאים ביותר. למנהלים שונים ולארגונים שונים ככל הנראה יתאימו מסלולים שונים וצביון אחר של למידה.
מרכיבי מפתח בתוכניות פיתוח מנהלים
ישנם כמה אלמנטים חשובים אשר תורמים משמעותית ליעילותן של תוכניות לפיתוח מנהלים. ראשית וחשובה מכל היא ההתאמה בין התוכנית לבין מאפייני הארגון, יעדיו האסטרטגיים וכן המטרות והצרכים הייחודים של המנהלים בארגון. חוויית למידה מותאמת אישית היא חלק מכריע בתוכניות אלו.
הצרכים והיעדים הספציפיים של המנהלים צריכים להתאים לתוכן ולהגשה של מסלול הפיתוח. על ידי גיוון והתאמה של סגנונות הלמידה והכרה של העדפות ושאיפות הקריירה הספציפיות של מנהלים, ניתן לספק חוויית למידה משפיעה יותר ולעודד את צמיחתם של המנהלים.
הכוונה, תמיכה ומשוב ממנטורים מנוסים בתחום הם חלק אינטגרלי מתוכניות פיתוח מנהלים מוצלחות. ביכולתם של מנטורים ומאמנים בעלי ניסיון, לחדד את כישורי המנהלים, לנווט טוב יותר באתגרים ולספק מרחב בטוח לשיקוף ולצמיחה. אינטראקציה כזאת של אחד על אחד מאפשרת לקיים מערכת יחסים עם מאפיינים התפתחותיים חזקים ומספקת למנהלים תובנות בעלות ערך רב מחוכמתם וניסיונם של המנטורים.
משוב קבוע ורציף עוזר למנהלים לזהות את החוזקות ואת התחומים לשיפור. זהו מרכיב קריטי בתוכניות לפיתוח מנהלים. משובים קבועים עוזרים לעקוב אחר התקדמותם של המנהלים ומסייעים בהתאמת תכני התוכנית.
ניתן לקבל משובים בכמה ערוצים שונים דוגמת: הערכת ביצועים פרקטית, משוב 360 כללי ושיחות אימון שוטפות במהלך התהליך. שילוב של מנגנוני משוב שונים בתהליך, מבטיח שהמנהלים יקבלו את התמיכה ואת ההכוונה הטובים ביותר שיאפשרו את צמיחתם והגשמת ייעדם.
אלמנט חשוב נוסף בתוכניות לפיתוח מנהלים הוא עניין היישום המעשי והתרחישים בעולם האמיתי. ניתן לשלב שיטות למידה חווייתיות כגון: סימולציות, ניתוחי מקרה ופרויקטים של למידת פעולה.
הפן המעשי מאפשר למנהלים ליישם ישירות את הנלמד בסביבת למידה בטוחה ומאתגרת המדמה את החוויה והמצבים בהם ייתקלו כשיסיימו את התוכנית ויצטרכו להתמודד עם אתגרים בעולם האמיתי. חוויה מעשית משפרת את הלמידה, בונה את הביטחון העצמי של המנהלים, מעודדת חשיבה ביקורתית בריאה ומפתחת מיומנויות.
מדידת האפקטיביות של תוכניות לפיתוח מנהלים
ישנם מספרי מדדי מפתח אשר ניתן להשתמש בהם על מנת לבדוק את ההשפעה ואת התוצאות של תוכניות לפיתוח מנהלים. ראשית ניתן לבצע הערכות של לפני ואחרי על כישורי מנהיגות שונים דוגמת: חשיבה אסטרטגית, קבלת החלטות, תקשורת בינאישית, ניהול צוותים ושיתופי פעולה.
שנית, ניתן לערוך סקרי מעורבות עובדים על מנת לבדוק את השפעתן של תוכניות אלו על רמת המעורבות והמוטיבציה של העובדים בארגון. שינויים חיוביים במוטיבציה בשביעות הרצון ובמחויבות העובדים הם תוצאה ישירה של מנהלים מוצלחים יותר. לבסוף, ניתן לבצע ניתוח של מדדי הארגון כלומר השוואה לפני ואחרי על מספר מדדים ביצועיים מהותיים בארגון דוגמת: ביצועים פיננסיים, פרודוקטיביות ושיעור שימור ומעורבות העובדים.
ניתוח והערכה של מדדי מפתח אלו, מציגים באופן טכני את השיפור וההשפעה של תוכניות לפיתוח מנהלים על הצלחת הארגון ועל ידי כך מאפשרים קבלת החלטות מושכלת לגבי מידת האפקטיביות וההתאמה של תוכניות אלו בעתיד.